Adressenlijst up to date houden

29 juli 2016 12:11

In deze tijd van mailen en het internetgebruik is het regelmatig bijhouden van de persoonlijke adressenlijst niet meer zo vanzelfsprekend.
Maar juist in dit digitale tijdperk vinden veel mensen het prettig om hun dierbaren een persoonlijke uitnodiging te sturen voor een begrafenis of crematie.
Een persoonlijke uitnodiging is veelzeggend door tekst, afbeelding en uitvoering. Daarin kunnen al veel gevoelens rond het overlijden worden weergegeven.

We lopen met de nabestaanden nogal eens tegen de vervelende situatie aan dat zij op korte termijn op zoek moeten naar adressen en postcodes van de mensen die zij een overlijdenskaart willen sturen. Dit omdat postadressen nog maar weinig gebruikt worden en niet bijgehouden zijn. Zeker bij een onverwacht overlijden is dit hinderlijk omdat er al zoveel andere dingen te regelen en te verwerken zijn.
Er zijn niet altijd familieleden aanwezig of beschikbaar om de ontbrekende adressen op te zoeken. Daarbij is de meest naaste meestal degene die bepaalt wie er uitgenodigd moeten worden.
Als we een voorgesprek hebben over de wensen rond een uitvaart wordt dit punt altijd genoemd. Het is zo comfortabel als de adressenlijst bijgehouden is en klaar ligt.
De drukkerij kan in overleg adresstickers verzorgen of de adressen rechtstreeks op de enveloppen drukken in het gewenste lettertype (hier zijn wel wat kosten aan verbonden).

Wat we ook vaak merken is dat de digitale snelweg gebruikt wordt om berichten van overlijden te delen met anderen. Dit kan goed zijn om een vooraankondiging te doen van de dag van de uitvaart.
Het is minder prettig als berichten (bijvoorbeeld door kleinkinderen) via twitter of apps de wereld worden ingestuurd zonder dat de naaste familieleden zijn ingelicht. Dit kan tot bijzonder pijnlijke en verdrietige situaties leiden.

Natuurlijk kunt u internet gebruiken als medium, maar overdenk uw keuze. Als u persoonlijk uitnodigt via de post, probeer dan uw adressenlijst bij te houden.