Begraven of cremeren?

16 maart 2016 11:45

Begraven of cremeren?

 

Bezig zijn met vragen over de dood en daaromtrent keuzes maken. Is dat vreemd? Ik zou eerder zeggen: het is vreemd om niet aan de dood te denken en ons er daarmee op voor te bereiden want we krijgen er immers allemaal mee te maken.

Een van de eerste keuzes na een overlijden is de keuze voor begraven of cremeren. Er zijn nog wel meer keuzes zoals bijvoorbeeld ter beschikking stellen van de wetenschap of een zeemansgraf, maar we hebben in onze dagelijkse praktijk doorgaans te maken met begraven of cremeren. Laten we eens kijken hoe de generaties voor ons tot die keuze zijn gekomen.

In West-Europa kwam tot in de Middeleeuwen crematie voor. De Germanen waren gewend hun doden te cremeren. Echter, de opkomst van het Christendom werd heel bepalend voor het omgaan met de dood. Begraven werd de gebruikelijke manier en cremeren kwam steeds minder voor. Keizer Karel de Grote verbood crematie helemaal in Europa. Na de 13e eeuw kwam cremeren eeuwenlang in Europa niet of nauwelijks meer voor. Na 1850 klonk met name in Italië echter de roep steeds luider tot het invoeren van crematie, naast het begraven. In 1874 werd crematie daar wettelijk geregeld. In Nederland werd cremeren pas in 1955 bij wet toegestaan. Geleidelijk aan kozen steeds meer mensen voor cremeren en sinds 2003 vinden meer crematies dan begrafenissen plaats.

Gelukkig zijn we nu dus weer vrij in onze keuze voor begraven of cremeren. Maar welke overwegingen spelen nu een rol om tot een persoonlijke keuze te kunnen komen? We zetten ze voor u op een rijtje:

Begraven:
- gewoonte binnen de familie
- ervaringen bij anderen, traditie of religie
- graf als rustgevende plek om de dierbare te gedenken gedurende lange tijd
- een plek die past bij de overledene of juist nabestaanden een fijn gevoel geeft
- alle familie en vrienden kunnen aanwezig zijn tot aan het graf bij het laatste 
afscheid. 

Cremeren:
- minder duur dan begraven en er is geen grafonderhoud nodig
- geen onnodige ruimte innemen met een graf
- een crematie wordt niet beïnvloedt door het weer
- crematoria hebben vaak goede voorzieningen, zoals aula's en condoleanceruimtes
- een klein gezelschap kan mee naar de crematieruimte
- je kunt zelf de asbestemming kiezen: bewaren (thuis in een urn of bijzetten in een urnenmuur), verstrooien (of allebei) of begraven (urnengraf of bijzetten in het graf van familie of vriend).

Praten over de keuze tussen begraven of cremeren met uw familie of vrienden kan helpen om uw mening te vormen. Voor uw naasten is het fijn om te weten waar uw voorkeur ligt maar het is voor hen ook prettig om tegen u te kunnen vertellen hoe zij het het liefst bij uw uitvaart zouden zien.
Informeer uw familie of vrienden over uw keuze en leg het vast in het boekje "Wensen voor mijn uitvaart" van Corridor uitvaartverzorging (aanvragen via info@corridoruitvaart.nl) of in uw testament of codicil. Dat kan zeker bij een plotseling overlijden veel onzekerheid en spanning wegnemen.