Afscheidsbijeenkomst samen voorbereiden

16 juni 2014 11:33 Afscheidsbijeenkomst samen voorbereiden
In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart moet ook nagedacht worden over de voorbereiding van de afscheidsbijeenkomst. Als u kerkelijk gebonden bent, zal de dominee of pastoor de plechtigheid samen met u voorbereiden en verzorgen.
Maar in deze tijd komen we het steeds vaker tegen dat de familie zelf invulling wil geven aan het laatste afscheid. Daarin kunnen wij met u meedenken en de afscheidsbijeenkomst samen invullen en vormgeven. We zoeken naar woorden, beelden en muziek. Mogelijk is er een symbool of ritueel dat past bij uw dierbare overledene of kunnen de (klein)kinderen betrokken worden door het aansteken van kaarsen.
Steeds valt weer op dat de woorden die dan gesproken worden niet zomaar verhalen zijn, maar dat gevoelens, overtuigingen en waarden centraal gesteld worden. Door die zo zorgvuldig mogelijk tot uitdrukking te brengen, ontstaat steeds weer een uniek en betekenisvol afscheid.
Wij zullen u stimuleren om daar zoveel mogelijk zelf invulling aan te geven, maar wel binnen uw behoeften en mogelijkheden. Als u daar de voorkeur aan geeft, schrijven wij zelf de overweging en gaan voor in de afscheidsbijeenkomst.

De plaats van de afscheidsbijeenkomst is niet gebonden aan kerk of crematorium. Na 5 jaar ervaring hebben we al veel andere mogelijkheden helpen organiseren: in een verenigingsgebouw, op de eigen boerderij, in de tuin, in de school van de leraar of op een andere bijzondere plaats. Een plaats die past bij de overledene en de nabestaanden. Dit maakt het afscheid nog meer persoonlijk.