Wie nodig ik uit voor de uitvaart?

19 mei 2015 11:30

Wie nodig ik uit voor de uitvaart?
Wellicht een wat vreemde titel voor iemand die deze website bekijkt en informatie zoekt rond het afscheid nemen van een dierbare.
Toch merken wij dat dit voor nabestaanden een lastig onderwerp kan zijn bij de voorbereiding van een uitvaart. Het aantal mensen wat genodigd wordt is een bepalende factor voor de sfeer, het karakter en de kosten van het afscheid. Er zijn diverse factoren die daarbij een rol spelen. Wij zullen er enkele noemen, zodat het voor u een mogelijkheid biedt om over na te denken.

  • Plotseling of verwacht overlijden. Als het overlijden onverwacht komt, is er doorgaans niet over de uitvaart gesproken en ligt de beslissing over het aantal te nodigen gasten bij de nabestaanden.
  • Leeftijd van de overledene. Mensen die nog middenin het leven staan met veel contacten, willen  meestal ook veel mensen de gelegenheid geven om afscheid te nemen. Bij jonge mensen is overlijden soms zo ingrijpend dat nabestaanden kiezen voor "een afscheid in besloten kring". Het is dan wel belangrijk om de mogelijkheid te bieden om schriftelijk of digitaal te reageren.
  • Familiecultuur, gewoontes of familieband. Er zijn families waarbij de uitvaart van een oude oom of tante wordt aangegrepen om elkaar nog eens te ontmoeten (reünie). De druk van de familie om deze traditie in ere te houden kan groot zijn.
  • Financiën. Een uitgebreide condoleance na afloop van de uitvaart kan de prijs bijzonder opdrijven. Als er geen verzekering is, of deze is niet toereikend, dan zullen er andere bronnen moeten worden aangeboord. Een begroting van de kosten is dan zeker noodzakelijk.

Voor alles geldt, ook wat dit onderdeel betreft, dat u een keuze maakt die bij u en uw situatie past. Goed overleg hierover met de uitvaartverzorger kan u helpen om de juiste vorm te vinden. Wij hebben met alle situaties ervaring en een grote of juist een kleine uitvaart kunnen beiden hartverwarmend zijn. Het is altijd helpend als u ook over dit punt eens met elkaar praat en wensen hieromtrent met elkaar deelt.